Wednesday, September 7, 2011

Pe Calea lui Zamolxe...

De cand ma stiu... ma tot intreb ce ar fi fost daca poporul Dac si-ar fi pastrat religia, cultura, obiceiurile, traditia etc.... Sunt fascinata de unde vin,ce radacini am, ce fel de oameni au trait in zona Romaniei si de unde venim! Ma intreb ce limba am avut, cum suna, si ce a mai ramas din ea?
"Sunt pui de dac"... am auzit de multe ori expresia! Cred ca multi dintre noi rostim aceste cuvinte fara sa ne mai gandim ce inseamna sa fi Dac...
 Cine mai stie de Zamolze sau Zalmoxe, in ziua de astazi? Intreba niste tineri pe strada si putini iti pot raspunde. Focul sacru se mai practica...?Nici gand!
Poate ca Romanul in ziua de astazi este prea preocupat cu ce se intampla zi de zi - viata e grea si apasatoare...Cand sa ne mai gandim la ce a fost, si de unde venim?
La scoala ne invatau de Daci ... foarte putin si pe parcursul vietii parca stergem cu buretele cine suntem si de unde venim.
Cand e vorba de mandrie, revenim la stramosii nostri si ne amintim de Dacia, de bogatia si cultura nostra, doar clipe, momente care trec....


Religia si cultul dacic seamana foarte mult cu credinta si spiritualitatea din India- Un Zeu suprem, o divinitate suprema aproape de conceptul Brahma.

Mai stie cineva de Hestia, de Bendis, sau de Derzelas? Acum se stie de manele, de telefoane mobile la ultima moda, de mita, de politicianul care isi baga banii in buzunar si pe care il doare fix in cot ce se petrece in Romania.
De multe ori cred ca nici nu vrem sa stim prea multe de unde venim, cel putin mi se pare cand vad ca preluam aproape totul din afara tari. Mai stie cineva ca oul rosu aduce noroc si ca nu are nimic cu Pastele? Crestinismul a preluat multe din cultura veche a stramosilor.... Mai stim de simbolul apei, mai vorbim de simbolul soarelui, sau ca am fost numiti poporul lupului?Unde se mai pastreza traditia noastra veche? Sarbatorim Dragobetele sau St Valentine?De ce nu am pastrat Martisorul in alb si negru- simbol de  viata si moarte?
Mai facem prima baie al noului nascut in apa,lapte,miere,  monede si flori? - Nu, si uite asa ne pierdem cultura adevarata....

Va recomand Pe Calea Lui Zamolxe... Trezirea Strabunilor. de Octavian Sarbatoare
Carte publicata in Sydney Australia, 2009

Puteti citi cateva pagini chiar online pe Scribd!
http://www.scribd.com/doc/21435144/Pe-Calea-Lui-Zamolxe-Trezirea-strabunilor

PS:

Interesant de vazut...http://www.vavivov.com/art.php?id=528


5 comments:

  1. Hi,
    Just wanted to say hello as it's been quite the while since I've been around. Hope you and yours are well and the blog looks wonderful as ever!

    ReplyDelete
  2. Lorena,e super articolul! Felicitari! E extrem de important sa te mai trezeasca cineva din cand in cand. Voi cauta cartea propusa de tine. Mersi! :)
    Te pup!

    ReplyDelete
  3. Hi NeverTooOld: thanks for stopping by!
    Dr.Vasvari A. Cu placere! :)
    Retete-ina: Cu placere! :) doresc la fel!
    Oana Roxana: Multumesc! Sunt extrem de fascinata de cultura daca si cred ca trebuie sa o pastram ptr urmatoarele generatii!
    Mi se pare extem de fascinant legatura noastra cu India si cate cuvinte identice avem din Sanscrita.

    ReplyDelete

Let me hear it, drop it like it´s hot....